top of page

TOTEUTUNUT UNELMA 100-VUOTISNÄYTTELY

9.5-7.6 2007 Helsingin kaupungintalon aula. 
12.6-30.7 2007 Raitioliikennemuseo.
15.-28.10 2007 Stoa.

Anu Utriaisen kokoamassa näyttelyssä kerrottiin Kulosaaren historiasta teemoittain alkaen huvilakaupungin synnystä, sen alkutaipaleesta sekä Kulosaaren kunnan perustamisesta päätyen Kulosaaren kaupunginosaan tänään ja tulevaisuudessa. 
Näyttelyn toinen painopiste oli Brändö Spårvägsaktiebolag ja ASEA 1917 -vaunu, joka saatiin täydellisesti entisöitynä HKL:n tilausliikenteeseen kesällä 2007.

P5080629_edited.jpg
Toteutunut unelma 100-vuotisnäyttely: TeamMember

BRÄNDÖ VILLASTAD - UUDISTUSHANKE

1900-luvun alun huvilakaupunkien suunnittelijat olivat ennakkoluulottomia uudistajia. Heillä oli yhteiskunnallisia päämääriä. Huvilakaupungit syntyivät yksityisten yhtiöiden voimin, ne ostivat maata, suunnitteluttivat yhdyskunnan ja myivät huvilatontit. Puutarhakaupungit liitettiin eurooppalaisten esikuvien mukaisesti raitiotiellä Helsingin keskustaan.

HÖYRYLAUTA "BRÄNDÖ"

Raitioliikenne yhdisti huvilayhdyskunnan kaupunkiin vuonna 1910. Raitiovaunua kuljettava höyrylautta "Brändö" oli käytössä puusillan valmistumiseen asti vuoteen 1919.

BRÄNDÖ SPÅRVÄGSAKTIEBOLAG

AB Brändö Villastadin toiminta laajeni 1910-luvulla ja perustettiin tytäryhtiöitä. Vuonna 1915 perustettiin Brändö Spårvägsaktiebolag hoitamaan liikennetta sekä toteuttamaan Kulosaaren siltahanke.

KULOSAAREN PUUSILTA 1919-1957

Kulosaaren puusillan avajaiset vuonna 1919 olivat merkkitapaus. Aikansa huippumodernin yhdysväylän malli otettiin eurooppalaisista esikaupunkiratahankkeista.

IHANNEYHDYSKUNTAA ETSIMÄSSÄ

Puutarhakaupunkia etsimässä. Kun Suomessa on klassiseen ruutukaavaan perustuvalla kaupunkisuunnittelulla satojen vuosien perinteet, Kulosaaren uudisraivaajien suunnittelun perustana oli maiseman huomioiva väljä kaavoitus ja epähierarkinen rakentaminen englantilaisten huvilakaupunkien hengessä.

Lars Sonck: Brändön huvilakaupunki 1907

Lars Sonckin laatima Kulosaaren kaavasuunnitelma oli Helsingissä ensimmäinen laaja esitys huvilakaupungista. Se sisälsi kaikki Kulosaaren rakentamisen perusperiaatteet.

Toteutunut unelma 100-vuotisnäyttely: List
bottom of page